Gode råd til kommende fødende del 1

fødsel

Jeg kører fødsels-tema i denne uge – se også “5 ting jeg gerne ville have vidst, inden jeg fødte” og “Test: Er du en dårlig mor?

Jeg skrev følgende tekst på facebook og instagram for et par uger siden:

“Jeg havde to meget forskellige fødselsoplevelser.
Elva blev født 22 dage før tid, hvilket også forklarer hendes lilla farve (masser er fosterfedt). Baldur kom ni dage før tid og var lidt mere rigtig i farven – omend lidt mere krøllet i udtrykket. 😁
Begge fødsler gik godt, men Elvas fødsel var en hård nyser, mens Baldurs fødsel var lidt som et nys. Det er måske lidt en overdrivelse, bevares.. men det var to meget forskellige oplevelser.
Jeg tænkte, om I ikke vil dele jeres bedste råd.
Hvad ville du gerne have vidst, inden du fødte?
Var der noget særligt, der gjorde det til en god oplevelse, eller noget du retrospektivt ville have gjort anderledes?
Jeg tror, de mere brugbare fortællinger, måske kunne virke lidt mere konstruktivt for kommende fødende kvinder.
Så jeg håber, du vil give dit besyv med.

Hvis du ønsker at gå den mere anonyme vej, kan du svare via spørgerunden i min story – så samler jeg jeres svar i et blogindlæg. ❤️🙏 Jeg er klar over, man ikke selv kan kontrollere alt ved en fødsel, men måske er der alligevel en erfaring, du vil give videre.”

Jeg vil gerne starte med at indrømme, at jeg har løjet for jer. To gange faktisk. Ufrivilligt, ganske vist. Jeg skrev jo, jeg ville samle alle jeres kommentarer i et blogindlæg. Det kan ikke lade sig gøre, fordi I har skrevet SÅ mange kommentarer – og tusind tak for det. Derfor bliver jeg nødt til at dele blogindlæggene op i tre dele. Det var første løgn. Den anden er, at jeg ikke lige havde tænkt over, at det ikke er muligt at kopiere de kommentarer, I har skrevet via spørgerunden i min story på instagram eller sendt direkte til mig i private beskeder. Så hvis jeg skal samle dem også, skal jeg skrive dem ind selv. Det kan være, jeg gør dét, en dag hvor jeg bliver ramt af et mega overskud. Det var så løgn nummer tre – for lad os nu være ærlige.. det kommer jo ikke til at ske. 😀
Hvis dit besyv derfor beklageligvis ikke er kommet med, så vil jeg opfordre dig til at skrive det i en kommentar herinde.

Gode råd til kommende fødende fra dem som faktisk har prøvet det:

At du kan forvente absolut intet. Drop alle ideer og forventninger ❤️

Jeg ville ønske jeg havde øvet vejrtrækningsøvelser mere. Når jeg mestrede dem under veer så gjorde det halvt så ondt, desværre gik jeg mere i panik 🙄 og det hjalp ikke på smerterne! 🙈

Forberedelse var min redning. Tog et smertefrifødsels kursus og det bedste jeg nogen sinde har gjort. Har haft to helt fantastiske fødsler. Jeg er vild med at føde, jo vist der er noget smerte forbundet med det. Men det er også den vildeste oplevelse og kroppen er for vild. Lytter man til kroppen, skal den langt hen af vejen, nok fortælle hvad den har behov for.

Stol på din krop og slap så meget af under veerne som du kan! Spændte i to og det var meget værre og hårde end når jeg (prøvede at) slappede af og give slip. Det kræver ikke en masse dyre fødselsforberedelse, kun noget kendskab til sin vejrtrækning.

Ved ikke om det er et råd. Men for mig, ville jeg gerne havde vidst at, det var OKAY hvis man ikke fik den der “mega glæde/lykkelig følelse” når baby kom ud, som så mange snakker om. Da jeg fødte min søn, fik jeg ikke den store glæde/ nu er jeg lykkelig følelse som alle snakker om, jeg ville selvfølgelig gøre alt for ham, men jeg havde virkelig brug for at lære ham at kende.. Jeg troede virkelig, at når han var født så ville alt være perfekt og godt, og følte mig faktisk som en utrolig dårlig mor, eller der var noget galt med mig, fordi jeg ikke fik den følelse med det samme, som alle snakkede om ❤️

Netop ovenstående råd fik mig til at have den omvendte følelse, altså jeg følte at hvis jeg ikke havde læst en lignede historie havde jeg haft et endnu bedre “møde” med sit første barn 😊 så Stephanie jeg synes også det er svært da gode råd også kan virke omvendt.

Jeg ville gerne ha vidst, at i dagene efter en fødsel, så føles hele kroppen, som om man er blevet gennembanket 🙈

Prøv ikke at planlægge for meget, intet kan forudses, alligevel! jeg drømte om at føde i vand, men endte med en epi og lattergas til jeg sejlede 😂 fortæl ingen at veerne er gået igang, irriterende med SMS og opkald når man kæmper på 30′ time 😟😂

Det bedste jeg fik af vide inden fødselen, kom fra en lidt fjern veninde. Hun sagde “din krop ved, hvad den skal. Det skal du slet ikke tænke på. Når presseveerne så kommer, så presser du bare – fuldstændig ligesom når du skal skide. Mere er der ikke i det” det negligere selvfølgelig fødselen lidt, men det var lige, hvad jeg havde brug for 😄

Jeg fik lavede en fødsels kontrakt med min jordmoder. Den betød at jeg på nogen måder stadig havde kontrol, hvilket jeg fandt enorm tryghed ved. Jeg gar født 3 børn alle med hvor jeg havde lavet en fødsels kontrakt😊

Præcis som ☝🏻 siger. Stol på at din krop ved hvad den skal, følg den og lad for Gud skyld være med at kæmpe imod! (Med mindre Falck redderen bede dig klemme sammen, taler af erfaring 😅) Og dagene efter en fødsels, føles det som om du har skidt en vandmelon ud af R…. 🙈

At nogle havde fortalt om efterveer…… det ville jeg gerne have vidst 🙈😳

Jeg ville have kastet alle ideer og forventninger ud af vinduet. Jeg havde altid troet, at jeg ville ligge i mange timer med veer og at min kæreste og jeg ville komme derfra med nogle fælles minder. I stedet gik jeg så langt ind i mig selv (uden at styre det selv) og blev så udmattet af mit ve-drop, at jeg dårligt var til stede. Jeg kan kun huske brudstykker af de knap 13 timer jeg lå med veer. Og så fik jeg akut kejsersnit, så min drøm om at høre min søn når han kom ud og se min kærestes reaktion bristede totalt. Man kan sige, at jeg satte mig selv op til en “skuffelse”, da ingen fødsler er ens, man kan ikke selv styre forløbet og man kan ikke rigtigt planlægge sig ud af det.

Lang historie kort: Tag tingene som de kommer 😄

Hvis jeg kunne gøre noget om, ville jeg ha lukket ørerne for at det er nemmere og hurtigere 2. gang. Jeg ville undgå alle forventninger. Og takke nej til ve-drop, hvis det på nogen måde kunne undgås.

Jeg ville ønske jeg havde fået noget mere af vide om vejrtrækningsøvelser, jeg havde slet slet ikke så ondt ved den 2. Fødsel fordi jeg tænkte mere over det og slappede bedre af 🙂Derudover ville jeg ønske nogen havde fortalt mig, at en del af det blod man mister efter fødslen, kan samle sig som en klump og derved føles som baby der pludselig falder ud af en ved et toiletbesøg. Hold nu op hvor jeg skreg fordi jeg blev bange (Jeg troede seriøst det var en lille baby de havde overset, selv om det var nogle dage efter fødslen 🙄🙈😅)

Jeg ville gerne have vidst, at jeg også skulle føde moderkagen 😳 Efterfølgende har jeg fortalt mine førstegangsfødende veninder det, og ingen af dem vidste det, så det var godt jeg kunne fortælle dem det 🤪

Ville ønske vi havde taget masser af billeder eller filmet fødslen/veerne, selvom det ikke er hvad man har lyst til i øjeblikket – man glemmer oplevelsen alt for hurtigt 😳❤️

Jeg gik til fødselsforberedelse hos @smertefrifoedsel.dk og selvom det på papiret var hårdt og langtrukkent og endt i akut kejsersnit, så gjorde jeg det gerne igen og igen. Viden er magt! Uanset hvad vej fødslen går. 🙌🏻

Jeg lukkede af for alt omkring mig ❤️ Jeg var nok for første gang 100% til stede i min krop, følt mig selv og min krop arbejde så intenst ❤️ (nok også eneste gang) Jeg lyttede kun til dem på stuen når de sagde noget konstruktivt til mig, ikke alt det andet små snak der var imellem dem 🙋‍♀️ Jeg havde bestemt ikke en grim oplevelse, der i min egen krop og min egen “bobbel” ❤️ (udover da jeg fik et udbrud på jordemoderen, fordi hun blev ved med at bruge mine ben som armlæn når hun stod og snakkede med de andre og lagde sin vægt i og pressede mine ben sammen…. AV 😅)

Fortsættes med “Gode råd til kommende fødende del 2” i morgen…

STEPHANIE FISKER

Jeg hedder Stephanie Fisker og jeg deler ud af mine opskrifter og mit liv som fodboldkone, som Elva og Baldurs mor og som menneske.

Jeg er stifter af “Køkkenet på Kvisten” og kogebogsforfatter in the making. Jeg holder sunde mad-og kagekurser, hvor man kan hoppe med mig i køkkenet og jeg laver podcasten “Anden til Venstre”, hvor jeg i hvert afsnit inviterer en gæst ind til en snak om, hvordan det er at leve sammen med én hvis job foregår i rampelyset.

Derudover er jeg, ikke altid super-mor, men altid super meget mor - og så holder jeg meget af at dele det hele med jer.