KPK spiseguide i Berlin del 2

Berlin er fantastisk!

Berlin er en storby, der har og kan det hele samtidig med den føles autentisk og meget mindre hektisk end mange andre storbyer i verden. Byen oser af glæde, og jeg oplever en underlig, men meget rar og smittende form for ro, når jeg bevæger mig rundt i dens mange hyggelige gader og stræder.
Gader, parker og cafeer er fyldt med mennesker, der nyder at være samme. Eller være alene. Berlin rummer alle slags mennesker, og alle synes at have tilfælles at nyde Berlin.
Cille og jeg blev enige om, at det er ét af de steder i verden, der giver én lyst til at stikke armene op over hovedet og løbe rundt og lave “flyveren”. Så det gjorde vi. Og ingen kiggede mærkeligt – for i Berlin er der højt til loftet. Eksempelvis danser folk under åben himmel på Strandbar NO 1 i Mitte. – Mænd med kvinder, kvinder med kvinder og mænd med mænd. Mennesker danser, mennesker kysser, mennesker går hånd i hånd og mennesker holder åbenlyst af hinanden på kryds og tværs af køn, hudfarve og andre fine nuancer. Jeg er vild med det!

Hele ugen bevægede vi os rundt i de forskellige bydele, som hver især byder på velbrygget kaffe og kulinariske fristelser – og selvom det var mit fjerde visit, blev jeg ikke mættet af den skønne by.
Denne gang handlede mit besøg om mad og Cille, som jeg har savnet meget i det halve år, hun har boet i Berlin (også selvom vi taler sammen næsten hver dag. Og selvom tre ud af mine fire gange i Berlin, var for at besøge hende). 😀
Vi spiste os derfor igennem Berlin kun afbrudt af vores mange snakke og diskussioner om eksistens, mennesker, kærlighed, verden og livet.
Vi har altså, som I nok kan forstå, ikke lavet meget andet end at snakke med mad i munden, og det kom der følgende madoplevelser ud af…

Se KPK spiseguide i Berlin del 1 HER

KPK spiseguide i Berlin del 2:
(bydelene Kreuzberg, Neukölln og Friedrichshain)

Markthalle Neun:
Eisenbahnstrasse 42/43
Kreuzberg
Street food thursday 17-22 (hver torsdag, selvfølgelig)
www.markthalleneun.dk

Altså… Markthalle Neun er enhver madbloggers paradis! Nej lad mig lige rette det… Markthalle Neun er enhver madelskers paradis!
Hver torsdag indtager en bred vifte af madboder den store hal med med højt til loftet, i mere end én forstand, med deres forskellige madkoncepter fra alverdens lande. Stemningen er en oplevelse i sig selv, når man går dér fra bod til bod, fra duft til duft og smag til smag i de tætpakkede gange, hvor man finder noget for enhver smag – hvad enten du er til pulled pork eller vegansk burger, tapas, egyptisk gadekøkken, mexikansk salsa, overdådige kager, mousserende rødvin eller hvad hjertet ellers måtte begære.

Ban Ban Kitchen:
Hermannstraße 205
Neunkölln

Koreansk “restaurant” – eller vel nok nærmere en pølsebod, som laver koreanske burgere.
Ban Ban kitchen har vundet tilen “bedste burger”, og det måtte selvfølgelig prøves. Jeg må indrømme, jeg blev en smule skuffet, og at District Mot i Mitte (se KPK spiseguide i Berlin del 1), efter min mening, laver en meget bedre burger. Cille fik til gengæld en slags tangruller med tofu, som smagte super lækkert, og som hun har lavet at lave en opskrift på, når hun kommer hjem fra Berlin. Den kan vi godt glæde os til! 🙂

Minze und Pfeffer
Schlesische Strasse 6
Kreuzberg

Minze und pfeffer – en vegetarisk tyrkisk restaurant – er blevet Cilles venindes andet hjem i Berlin, og Cille fortalte begejstret om de rare mennesker, som driver stedet – en tyrkisk familie med charme og varme. Maden er også tyrkisk, det samme er indretningen og familien lever op til deres ry. På én og samme tid fik de mig til at føle mig hjemme – og i tyrkiet. Maden udvælger man ved at pege gennem glasmontren på de ønskede farverige anretninger af Haydari, hummus, falafler og vinbladsdolmer og mange andre vegetariske, tyrkiske specialiteter.

Kadó: (lakrids)
Graefestrasse 20
Kreuzberg
www.kado.dk

Vild med lakrids? Så slå et smut forbi Kadó!
Kadó sælger udelukkende lakrids. – Lakrids i mange afskygninger og fra forskellige lande – deriblandt Johan Búlow fra Danmark.
Når man træder ind i det lille lakrids-land, får man følelsen af at træde ind i fortiden, da den lille shop minder om en gammeldags slikbutik, hvor alt lakrids er i glaskrukker og bliver vejet af på store, gamle vægte.

Berlin 051

Det tyrkiske marked langs Landwehrkanal i Kreuzberg er et af Cilles yndlingssteder i Berlin. Markedet strækker sig fra hjørnet ved Kotbusser Damm og langt hen ad Maybachufer. På markedet kan man både købe frugt og grønt, mad, tøj, kunsthåndværk og masser af tyrkiske specialiteter . Markedet er åbent hver tirsdag og fredag mellem 10-17.30.

Klunkerkranich
Neukölln Arcaden, Karl-Marx-Straße 66
Neukölln

Klunkerkranich er en tagterrasse lavet på en forladt parkeringsplads på toppen af en bygning. Den er klart et besøg værd, når vejret er godt. Her kan man nyde drinks med udsigt over Berlin i en form for urban have og med små boder, hvor man kan købe billig mad.

Roamers
Pannierstraße 64
Neukölln

Super hyggelig lille café, som laver aldeles lækker morgenmad og frokost. Der er dog andre, der har opdaget den lille perle, og den er typisk helt fyldt til frokost hver dag. Så kom i god tid og drik en kop kaffe udenfor, imens I venter. 🙂

Gemüse Kebab
Kastanienallee 102
Prenzlauer Berg

Gemüse Kebab laver en alletiders kebab! Eller de laver faktisk to.. En virkelig god dönerkebab og en vegetarisk udgave med grillede grøntsager og rodfrugter. Jeg hader at gå glip af noget, så jeg fik en blanding, som jeg nød, imens jeg gik rundt i det hyggelige område. 😉

Kauf Dich Glücklich
Oderberger Strasse 44
Prenzlauer Berg

Kauf Dich Glücklich laver Berlins bedste vafler – både som en lækker dessert med is, chokolade etc. eller som frokost med mozzarella, laks etc.

Belyzium Artisan Chocolate
Lottumstraße 15
Prenzlauer Berg

Nogle gange drømmer jeg, at jeg er i chokoladehimlen. I Berlin besøgte jeg den! Forestil jer et sted, som kun laver det, de er aller bedst til – og at det er at lave chokolade. Altså chokolade som får én (mig) til, i flæng, at opremse, hvad det er bedre end. 😀
Chokoladetrøftler, chokoladeis, chokoladeshots, chokoladerom og meget mere chokolade… Stedet stråler af autencitet – og det klæder chokoladen og de hyggelige rammer, man nyder den i.
Prøv deres chokoladeshots!!! De er lige til at blive høje af. Vi kunne nærmest mærke endorfinerne suse rundt i kroppen på os. 🙂

Silo
Gabriel-Max-Straße 4
Friedrichshain

Den australske café og kaffebar Silo laver morgenmad og frokost af lækre råvarer og lige efter min ånd. Prøv f.eks. en af deres mange varianter af æg, som bliver serveret i panden, eller deres surdejsbrød toppet med avocado, gedeost og pocheret æg eller noget helt tredje. Silo gør det svært at vælge!
Hele molevitten nydes i den hyggelige atmosfære og blandt det smukke natur interiør i træ.

Haferkater (grød)
oxhagener Str. 76
Friedrichshain

I “boden” Haferkater laver de grød! Morgenmadsgrød og frokostgrød, sød grød og krydret grød. Stedet minder lidt om en isbod i et sommerhusområde med deres lille, hyggelige bod uden indgang – hvor du bestiller gennem det åbne vinduesparti. Cille og jeg delte to gange rødbede – friskpresset rødbedejuice med andet godt og en rødbedegrød. Vi var vilde med det, og det gav os anledning til at tale om, hvor mange mennesker, der virkelig går glip af noget, fordi de ikke har opdaget hvor lækkert grød kan være. Der er sket meget siden den slatne havregrød, vi vel alle fik som børn. 🙂

Laauma
Sonntagstraße 26
Friedrichshain

Vi ville meget gerne have prøvet Laauma, som er en vegansk café, men den havde desværre lukket, da vi kom forbi. Den skulle efter sigende være god…

Transit
rosenthaler straße 68
Mitte
&
sonntagstraße 28
Fredrichshain
www.transit-restaurants.com

Transit har restauranter på ovenstående to adresser, og er lige stedet, hvis asiatisk tapas, lyder som noget for dig. Hver ret koster 3 euro og retterne er delevenlige, så man kan prøve en masse forskellige slags. Vi er vilde med delemad – det er så hyggeligt. 🙂

Anbefalelsesværdige kaffebarer i Kreuzberg:

Kaffeebar
Gräfestr. 8
Kreuzberg

19grams
Schlesische Str. 38
Kreuzberg

Five Elephant
Reichenberger Str. 101

Voo store
Oranienstraße 24
www.vooberlin.com
Kreuzberg

Slå også et smut forbi Veganz, som er et 100% vegansk supermarked og Bio Company, som er et 100% økologisk supermarked. 🙂

Berlin 028

God fornøjelse i Berlin. 🙂

STEPHANIE FISKER

Jeg hedder Stephanie Fisker og jeg deler ud af mine opskrifter og mit liv som fodboldkone, som Elva og Baldurs mor og som menneske.

Jeg er stifter af “Køkkenet på Kvisten” og kogebogsforfatter in the making. Jeg holder sunde mad-og kagekurser, hvor man kan hoppe med mig i køkkenet og jeg laver podcasten “Anden til Venstre”, hvor jeg i hvert afsnit inviterer en gæst ind til en snak om, hvordan det er at leve sammen med én hvis job foregår i rampelyset.

Derudover er jeg, ikke altid super-mor, men altid super meget mor - og så holder jeg meget af at dele det hele med jer.