Suttestop og sommerferie i Danmark

Stephanie Fisker

Reklame Landal GreenParks, LMC Gone Camping og Hvidbjerg Strand Feriepark

Hvis der er noget Elva elsker, så er det sin sut og pude, som kommer som et sæt. Af dén grund føltes det også modbydeligt, at skulle tage det halve af det højtelskede sæt fra hende.
I et stykke tid op til “Det store sutte-farvel”, forberedte vi Elva på det ved at fortælle hende om det – og at det er dumt for tænderne at bruge sut, når man er blevet en stor pige. Hun vænnede sig til kun at bruge den om natten og hun glædede sig til at hænge sutterne på suttetræet og sige farvel.
Vi fejrede det endda med, at hun måtte vælge lige præcis dén ting hun ville i Fætter BR. Hun valgte sæbebobler.
Beskedent barn, som vi senere på aftenen fandt ud af, slet ikke havde forstået konsekvenserne af det hele – eller i hvert fald kunne hun ikke lide dem.
Elva græd (skreg) sig selv i søvn i vores arme fire dage i streg. Og det var frygteligt. For hende og for os.
Hun vågnede om natten og opdagede den grusomme sandhed og var utrøstelig. Elva er vildt god til at sætte ord på sine følelser og jeg siger dig, at mit hjerte gjorde ondt, da hun sagde: “Mor, jeg var slet ikke klar til det. Jeg savner min sut. Hvorfor vil du ikke give mig min sut”?
Så klingede den med tænderne sgu lidt hult, selvom jeg vidste, at det var det bedste og at det kun ville være værre for Elva, hvis vi lavede beslutningen om – og i så fald skulle det hele igennem igen nogle måneder senere.
På dag tre skreg hun, at Kasper og jeg ikke måtte røre hende, mens hun kastede sig utrøsteligt rundt.
Aldrig har jeg følt større afmagt. For første gang nogensinde, kunne jeg ikke trøste mit barn. Vi forsøgte at give hende al den tryghed, kærlighed og forståelse, som hun havde brug for, men hun savnede virkelig sin sut. Og normalt ville vi ligesom give hende sutten i den slags situationer… vi forsøgte med puden, men det viste sig, at dens vigtighed og tryghed forsvandt sammen med sutten.

Jeg har ikke noget fedt at sige om Elvas suttestop. Det var pisse hårdt! Og er det til dels stadig. Efter de første fire dage, gik det dog lidt bedre. Hun var ikke længere utrøstelig og hun kunne bruge os i stedet for.
Hun blev nusset og kysset i søvn i vores arme, men det var stadig tydeligt, at hun manglede sin sut. Hun tog sig til munden og ledte efter den og sagde gang på gang, at hun ikke var klar til at miste den.
Jeg var seriøst tæt på at knække og give hende alle sutter i verden. Og så måtte vi jo deale med det nakketræk senere…

Efter halvanden uge, hvor putningerne stadig var svære, skulle vi på sommerferie.
Vi startede på Landal Søhøjlandet, hvor vi havde nogle vidunderlige dage. Jeg havde læst (googlet alt hvad der var at finde om sutte-stop) – og jeg havde fundet ud af, at man skal se det at miste sutten, som at miste sin bedste ven – og at man skal hjælpe sit barn gennem sorgen med al tryghed og kærlighed i verden.
Derfor passede ferien jo helt perfekt. Heldigvis havde Elva stadig sin rigtige bedste ven – Baldur.

Stephanie Fisker

Dagene var intet problem hos Landal. Vi legede på de mange legepladser, malede, klædte os ud og kreerede sparegrise og andre ting i det kreative rum. Vi hoppede på hoppepuder, spiste is og badede og legede i badelandet.
Det gjorde naturligvis begge børn – og voksne – godt trætte og putningerne en smule kortere.
Når børnene var puttet, kunne Kasper og jeg drikke et glas vin i jacuzzien i vores hytte og hoppe en tur i saunaen.

Vi fik flere besøg af vores familie og venner, som vi jo desværre ikke ser så ofte, som vi gerne vil – og det var præcis, hvad vi havde håbet på, da vi valgte at holde sommerferie i Danmark. Dét og godt vejr!
Vi tog beslutningen om at holde sommerferie i Danmark sidste sommer. Da det virkelig var sommer i Danmark. 😀 Vi syntes, det virkede lidt fjollet at flyve langt væk på sommerferie, når der jo også er sommer og mange lækre muligheder herhjemme. I min verden er der intet som slår sommer i Danmark. Danske jordbær og danskernes sommerhumør er en kombination, som kun blev slået af kombinationen af sommerferie og tid med dem vi elsker.
Det gør os heller ikke spor, at man kan have en både børne-, voksen- og klimavenlig ferie. 😉

Elva og Baldur har altid været søde og glade for hinanden, men det er nu, vi virkelig mærker gevinsten af at vælge at få børn med 17 måneders mellemrum.
Når Elva og Baldur leger, griner, hjælper og elsker hinanden, glemmer jeg næsten hvor hårdt det var, dengang de begge var ret små og jeg ofte (oftere end nu) stod i de der situationer, hvor jeg havde lyst til at kalde på en rigtig voksen, som kunne tage over.
Læs også “Mit livs bedste beslutning – at få mine børn tæt på hinanden”.

Efter Landal Søhøjlandet tog vi videre til Landal Seawest, hvor badelandet var endnu sjovere og hvor der også var et indendørs legeland, hvilket passede perfekt til de lidt mere grå dage.
Min farfar døde for nogle måneder siden – og i dén forbindelse satte vi en sommerhus-tur op med en del af min fars familie, som vi har set alt for lidt de seneste mange år.
De bookede alle sammen hytter hos Landal og vi havde to skønne dage med god mad, vin og historier fra vores liv og de menneskers liv, som desværre ikke er her mere.
Det var nogle livsbekræftende stunder – og det var sjovt, da min farmors bror sagde, hvor meget Elva ligner mig som barn. Især fordi han sagde det, imens Elva havde et hysterisk anfald. 😀
Han forklarede kærligt, at jeg som barn var sød og sjov, men også havde temperament og vidste, hvad jeg ville og ikke ville. Han mente, at det var en god ting – og at Elva virkede som om, hun er på samme måde. Jeg giver ham ret i begge dele.

Efter Landal tog vi videre til Henne Strand Camping, hvor vi havde lånt en luksus campingvogn af LMC Gone Camping. Også her fik vi besøg af familie og venner – og fik set mine bedste veninders små babyer, som jeg ser alt for lidt. Det var virkelig skønt at kysse uhæmmet på dem.
Vi fandt også ud af, at man sagtens kan drikke Champagne og spise god mad i en campingvogn. Hvilket undertegnede by-snob satte stor pris på. 😀

Vi rundede vores ferie af med tre fantastiske dage hos Hvidbjerg Strand Feriepark, hvor vi boede på Strandhotellet, som i stil og indretning gav en følelse af at gæste “Badehotellet” (TV-serien).
Også her er der et stort legeland –  med en stor trampolinafdeling. Der er også det vildeste badeland og en ligeså vild wellness afdeling. Med andre ord; børnene havde en fest – og det samme havde vi.

Konklusion: Vi er allerede i gang med at planlægge næste års sommerferie i Danmark. 😀

Hvor kan du bedst lide at holde sommerferie?

 

STEPHANIE FISKER

Jeg hedder Stephanie Fisker og jeg deler ud af mine opskrifter og mit liv som fodboldkone, som Elva og Baldurs mor og som menneske.

Jeg er stifter af “Køkkenet på Kvisten” og kogebogsforfatter in the making. Jeg holder sunde mad-og kagekurser, hvor man kan hoppe med mig i køkkenet og jeg laver podcasten “Anden til Venstre”, hvor jeg i hvert afsnit inviterer en gæst ind til en snak om, hvordan det er at leve sammen med én hvis job foregår i rampelyset.

Derudover er jeg, ikke altid super-mor, men altid super meget mor - og så holder jeg meget af at dele det hele med jer.